Author Page

Odhise Grillo


Odhise Grillo lindi në 21 mars 1933 në Vuno te Himares dhe vdiq më 24 shtator të vitit 2003. Grillo ishte një shkrimtar i njohur shqiptar, i cili dha një kontribut të madh për letërsinë shqiptare. Ai studioi gjuhën dhe letërsinë shqipe në Universitetin e Tiranës në vitin 1962.

Odhise Grillo ishte një shkrimtar poliedrik nga me te spikaturit ne fushën e letërsie per fëmije. OG ishte dhe mbetet nder shkrimtaret me te kompletuar te letërsie per fëmije: ai shkroi e botoi me shume se cdo shkrimtar tjeter I kesaj letersie dhe ne vepren e tij rroku tema e fusha te mbeshtetura ne motivet popullore e vecanerisht vend lindjes se tij Vunoit. Ai perpiqej gjithmone te sillte dicka te re ne letersi dhe e pasuroi ate me risi, pervoja elemente dhe format te reja artistike. Ai kishte lindur per te shkruar letersi per femije, duke qene nje krijues I mirefillte I saj dhe iu perkushtua asaj tere jeten, me talentin, pasionin dhe aftesite krijuese qe zoteronte.

Shkrimtarit bashkekohor te letersisë për fëmije Odhise Grillo ju dha medalja "2000 Milenium" e institutit biografik ndërkombëtar të Amerikës. Kjo medalje u jepet njerzve qe radhiten përkrah personave më të shquar në fushën e letërsisë. Shkrimtari Grillo ka botuar mbi 120 libra për fëmije ne proze, poezi, studime kritike dhe te tjera. Grillo është shpërblyer dhe mirënjohur nga qendra biografike e Cambridge-it në Angli (IBC)ëmijë "Historia e Skënderbeut", sipas veprës së Naim Frashërit. Kjo vepër e Grillos hyn në fondin e librave më të mirë të dhjetëvjeçarit të fundit. OG vdiq nga nje hemoragji cerebrale mbasi kaloi kater muaj ne koma ne nje nga spitalet e Nju Jorkut. Shkrimtari Odhise Grllo ka dhëne ndihmese te shquar ne te gjtha gjinite dhe zhanret e letërsisë per fëmije, madje edhe per teatrin e me perkthime. OG ka kontribuar dhe me tekste kengesh si per Te rriturit edhe per femijet. Nga bashkpunimi I tij me Agim Prodanin mund Te veçojmë kenget "Kujtimet e studentit", "Vajza me trëndafil", dhe "Kur gjethet bien në vjeshte" me kompozitor Leonard Deda. Ne thelb ky autur mbeti prozator me rikrijimet e perrallat dhe novelat e romanet , poet që shkëlqeu në poemat për të vegjël .Ai ishte shume i njohur per veprat e tij .

View author books

All rights reserved. © 2015 Library Albania