titleToAlt
A guidebook on the archaeological sites and monuments of southern Albania. It presents an overview of archaeological results from the area. It includes illustrations and plans of the archaeological remains, which span from prehistoric settlement sites, Hellenistic sanctuaries and Roman urban buildings, to Byzantine ecclesiastic architecture.
Çmimi: 5000 Lekë
titleToAlt
Prof. Ceka thekson se studimi hedh dritë edhe mbi lindjen dhe origjinën e gjuhës shqipe si dhe trajton gjerësisht pjesëmarrjen aktive të ilirëve në qytetarinë romake. Sipas tij, një faktor i rëndësishëm që ka ndikuar fuqishëm në mbijetesën dhe kompaktësimin e popullsisë shqiptare ka qenë edhe konflikti i madh me sllavët në atë periudhë kur këta të fundit u vendosën në rajon. Prof. Neritan Ceka i shkroi kapitujt e parë të këtij studimi që në vitin 1987 për ta dërguar në shtyp kohët e fundit. Ai trajton një nga cështjet më të rëndësishme të kulturës shqiptare, pasion që e ka të trashëguar nga i ati, Hasan Ceka, gjithashtu një arkeolog i njohur shqiptar. Libri "Ilirët" në shqip u publikua për të herë të parë në takime me studentë të Universiteteve të Tiranës dhe të Elbasanit, si dhe në Institutin Albanologjik të Prishtinës, duke ngjallur menjëherë interesimin e qarqeve shkencore universitare.
Çmimi: 4000 Lekë
titleToAlt
Libro del prof. Neritan Ceka, "Apollonia. Storia e Monumenti ", è pubblicato in albanese, inglese, francese e italiano. Come tale, può svolgeranno nelle biblioteche degli istituti di istruzione pre-universitaria, per utilizzato dagli studenti per la storia della sua terra per il completamento del la storia dell'Albania, così come letture comparative relative a categorie di Lingue inglese, francese o italiano. Il libro è scritto per soddisfare le esigenze di una vasta cerchia di lettori, che hanno prima conoscenza della storia antica e la storia Albania. La prima parte è dedicata alla storia della ricerca Apollonia archeologico e la storia della creazione e lo sviluppo città nel corso dei secoli. In questo contesto particolare attenzione è collegamento dedicato tra la storia di Apollonia e che i prapatokës illirico come un'interazione tra due popoli che hanno abitato li arrivato Helens Corinto e Corcira e gli abitanti sottotitolo di prapatokës Taulanta. Attraverso dati archeologici è il ruolo dei residenti registrati origine illirica della città, che ha assistito da iscrizioni, sculture, o oggetti in genere trovano in Apollonia. La parte principale del libro è dedicata a descrivere la città e I suoi principali monumenti, che vanno dalle pareti circostanti, il centro città monumentale, appartamenti e necropoli. In questa presentazione fatta aspetto e le caratteristiche architettoniche originali Apolloniates in tipologia fortificazioni, la passeggiata, Ninfeo forse, o elementi architettonici tiro con l'arco, colonne ottagonali, ecc Il libro contiene una documentazione illustrativa attraverso diverse citazioni fonti scritte su Apollonia e descrizione di alcuni degli oggetti più bella trovato lì. Elenco della letteratura storica principale archeologico, e un glossario della terminologia utilizzata, dare il libro il valore di una pubblicazione degna. . la pubblicazione di alta qualità e illustrazioni Rich ne fanno un libro prezioso per le biblioteche personali, e questi istituti di istruzione pre-universitaria, o all'università, dove essere utilizzato per gli alunni e gli studenti di ampliare le conoscenze antica storia del nostro paese, o del paese di origine.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
40 vjet pas zbulimit të qytetit antik të Antigonesë botohet libri i parë për të. Antigonea, qyteti që Pirro e themeloi për gruan e tij Antigona, u zbulua nga arkeologu i njohur Dhimosten Budina në vitin 1969. 40 vjet pas këtij zbulimi, një nga arkeologët më të njohur shqiptarë, Neritan Ceka, botoi librin me titull “Antigonea… qyteti i dashurisë së parë”. Antigonea njihet si qyteti që lindi nga dashuria dhe u shkatërrua nga urrejtja. Libri u ofron lexuesve një histori të pasur për rrethanat e krijimit të qytetit, jetesën e tij, aleancat dhe armiqësitë që i shoqëruan antigonasit në jetën e tyre. Ai jep të plotë historinë e Pirros së Epirit, një pjesë të historisë së gërmimeve, si dhe gjetjeve arkeologjike të zbuluara nga ekspeditat në këtë qytet antik. Antigonea është nga qendrat kryesore arkeologjike të Shqipërisë dhe për këtë arsye është shpallur Park Arkeologjik. Në pjesën e poshtme është zona publike ku u gjetën pjesë të një statuje me kalë, ku mendohet se kanë qenë dy: Pirro dhe Antigona, sepse është dora e një femre, përveç armëve, përkrenares dhe pjesë të një shpate. Ndërsa në pjesën tjetër ka një numër të madh banesash, më e bukura është ajo që quhet banesa me peristil. Ka edhe disa banesa të cilat janë të lidhura me veprimtaritë prodhuese të Antigonesë, është një banesë që ishte njëkohësisht punishte për përpunimin e lëkurëve, një banesë tjetër që ishte për përpunimin e enëve prej bronzi.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Libri “Bylisi. Historia dhe Monumentet” përfaqëson një sintezë të punës së përbashkët shumëvjeçare, që të dy autorët kanë bërë për të zbuluar qytetin ilir të Bylisit dhe për ta kthyer atë në një nga parqet arkeologjike më të rëndësishme të vendit tonë. Si pjesë e një serie botimesh me karakter shkencor-popullor, ku rreshtohen edhe librat mbi Apolloninë, Butrintin dhe Antigonënë, autorët kanë ndjekur një paraqitje të historikut të kërkimeve arkeologjike, historisë së bashkësisë së bylinëve, përshkrimin e monumenteve dhe dokumentimin e burimeve më tipike nga autorët antikë, së bashku me përshkrimin e thesarit arkeologjik, bibliografinë dhe fjalorin terminologjik. Kjo i jep mundësinë lexuesit ta përdorë atë si udhëzues gjatë vizitës në qytetin antik, por edhe si libër leximi për të plotësuar njohuritë mbi vendlindjen, apo historinë e lashtë të Shqipërisë. Një kujdes i veçantë i autorëve ka qenë evidentimi i Bylisit si përfaqësues tipik i qytetërimit ilir në periudhën e zhvillimit të qyteteve ilire dhe veprimit të Mbretërisë ilire në shek. IV p. Kr. Vendi i veçantë që zinte Bylisi në kontekstin e marrëdhënieve midis shtetit dhe qyteteve ilire del në pah nëpërmjet madhështisë së monumenteve publike si teatri, stoat, stadiumi, por edhe të dëshmimit të një sistemi demokratik të qeverisjes nëpërmjet institucioneve të zgjedhura periodikisht. Krijimtaria origjinale e arkitektëve vendas paraqitet në raport me ndikimet e qarta kulturore që kanë ardhur nga Apollonia, Epiri, apo Maqedonia. Në kuadrin e zhvillimit të një kulture me karakter mesdhetar, por me trajta vendëse, vihet në dukje edhe qëndrueshmëria e traditave të popullsisë ilire, krijuese e këtij qytetërimi, përmes emrave ilirë të drejtuesve të qytetit, apo mbajtjes së veshjes ilire nga gratë qytetare. Një interes të veçantë paraqet Bylisi për rrolin e tij qendror gjatë periudhës Bizantine, kur zuri vendin e Apollonisë si qendër administrative dhe kishtare. Kjo periudhë evidentohet edhe nëpërmjet monumenteve të mëdha religjioze, siç janë gjashtë bazilikat e zbukuruara me mozaikë të një cilësie të lartë. Si i tillë Bylisi cilësohet si qyteti më i rëndësishëm ilir, por njëkohësisht edhe si qendra më e pasur me monumente arkeologjike periudhës bizantine në vendin tonë. Kuadri i zhvillimit të qytetërimit në trevën e bylinëve është plotësuar nga autorët edhe nëpërmjet paraqitjes së shkurtër të qendrave të tjera qytetare byline, si Klosi, Gurëzeza, Margëlliçi, etj. Vlerat e librit shtohen nga cilësia e lartë e botimit dhe përkthimi i tij në anglisht, frëngjisht dhe italisht. Si i tillë ai do të ishte një libër i domosdoshëm në bibliotekat personale, ato publike, si dhe të institucioneve t arsimit parauniversitar, për të shërbyer në leximet për historinë e lashtë të Shqipërisë, të vendlindjes, apo të mësimit të gjuhëve të huaja.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Libri i prof. Neritan Cekës, “Apollonia. Historia dhe Monumentet”, është botuar në shqip,anglisht, frëngjisht dhe italisht. Si i tillë ai mund të zërë vend në bibliotekat e institucioneve të arsimit parauniveristar, për tu përdorur nga nxënësit për historinë e vendlindjes, për plotësimin e historisë së Shqipërisë, si dhe për lexime krahasuese në orët e mësimit të gjuhëve anglisht, frëngjisht, apo italisht. Libri është shkruar për të kënaqur kërkesat e një rrethi të gjerë lexuesish, të cilët kanë njohuritë kryesore mbi historinë antike dhe historinë e Shqipërisë. Pjesa e parë e tij i kushtohet historikut të kërkimeve arkeologjike në Apolloni dhe historisë së themelimit dhe zhvillimit të qytetit gjatë shekujve. Në këtë kuadër një vëmendje e veçantë i është kushtuar lidhjes midis historisë së Apollonisë dhe asaj të prapatokës ilire, si një bashkëveprim midis dy etnive që i popullonin ato-helenëve të ardhur nga Korinti e Korkyra dhe banorëve taulantë e bylinë të prapatokës. Nëpërmjet të dhënave arkeologjike është evidentuar edhe rroli i banorëve me origjinë ilire të qytetit, të cilët dëshmohen nëpërmjet mbishkrimeve, skulpturave, apo objekteve tipike të gjetura në Apolloni. Pjesa kryesore e librit i kushtohet përshkrimit të qytetit dhe të monumenteve kryesore të tij, duke filluar nga muri rrethues, qendra monumentale e qytetit, banesat dhe nekropoli. Në këtë paraqitje vihen në dukje dhe tiparet origjinale të arkitekturës apolloniate në tipologjinë e fortifikimeve, të shëtitores, nymfeut, apo të elementeve arkitektonikë të harkut, kolonave tetëkëndëshe, etj. Libri përmban një dokumentacion ilustrues nëpërmjet citimeve të disa burimeve të shkruara mbi Apolloninë dhe përshkrimit të disa prej objekteve më të bukura të zbuluara atje. Lista e literaturës kryesore historike e arkeologjike, si dhe një fjalor i terminologjisë së përdorur, i japin librit vlerën e një botimi dinjitoz. . Cilësia e lartë e botimit dhe ilustrimet e pasura e bëjnë atë një libër të vlefshëm për bibliotekat personale, si dhe atyre të institucioneve të arsimit parauniversitar, apo universitar, ku mund të përdorët për nxënësit dhe studentët për të zgjeruar njohuritë mbi historinë e lashtë të vendit tonë, apo të vendlindjes.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Butrinti, Buthrotum i lashtë, shtrihet në jug-perëndim Shqipëri, 20 km në jug të portit modern të Sarandës. Vendi i lashtë Zë një blof të tokës i dalë në kanalin e Vivarit, një shtrirje e ujit sot lidh ngushticën e Korfuzit, 4 km në perëndim të Butrintit, në brendësi kripë-ujë Liqeni Butrintit. Në jug të kanalit shtrihet një fushë e sheshtë e bonifikuar.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Libri i prof. Neritan Cekës, “Apollonia. Historia dhe Monumentet”, është botuar në shqip,anglisht, frëngjisht dhe italisht. Si i tillë ai mund të zërë vend në bibliotekat e institucioneve të arsimit parauniveristar, për tu përdorur nga nxënësit për historinë e vendlindjes, për plotësimin e historisë së Shqipërisë, si dhe për lexime krahasuese në orët e mësimit të gjuhëve anglisht, frëngjisht, apo italisht. Libri është shkruar për të kënaqur kërkesat e një rrethi të gjerë lexuesish, të cilët kanë njohuritë kryesore mbi historinë antike dhe historinë e Shqipërisë. Pjesa e parë e tij i kushtohet historikut të kërkimeve arkeologjike në Apolloni dhe historisë së themelimit dhe zhvillimit të qytetit gjatë shekujve. Në këtë kuadër një vëmendje e veçantë i është kushtuar lidhjes midis historisë së Apollonisë dhe asaj të prapatokës ilire, si një bashkëveprim midis dy etnive që i popullonin ato-helenëve të ardhur nga Korinti e Korkyra dhe banorëve taulantë e bylinë të prapatokës. Nëpërmjet të dhënave arkeologjike është evidentuar edhe rroli i banorëve me origjinë ilire të qytetit, të cilët dëshmohen nëpërmjet mbishkrimeve, skulpturave, apo objekteve tipike të gjetura në Apolloni. Pjesa kryesore e librit i kushtohet përshkrimit të qytetit dhe të monumenteve kryesore të tij, duke filluar nga muri rrethues, qendra monumentale e qytetit, banesat dhe nekropoli. Në këtë paraqitje vihen në dukje dhe tiparet origjinale të arkitekturës apolloniate në tipologjinë e fortifikimeve, të shëtitores, nymfeut, apo të elementeve arkitektonikë të harkut, kolonave tetëkëndëshe, etj. Libri përmban një dokumentacion ilustrues nëpërmjet citimeve të disa burimeve të shkruara mbi Apolloninë dhe përshkrimit të disa prej objekteve më të bukura të zbuluara atje. Lista e literaturës kryesore historike e arkeologjike, si dhe një fjalor i terminologjisë së përdorur, i japin librit vlerën e një botimi dinjitoz. . Cilësia e lartë e botimit dhe ilustrimet e pasura e bëjnë atë një libër të vlefshëm për bibliotekat personale, si dhe atyre të institucioneve të arsimit parauniversitar, apo universitar, ku mund të përdorët për nxënësit dhe studentët për të zgjeruar njohuritë mbi historinë e lashtë të vendit tonë, apo të vendlindjes.
Çmimi: 1000 Lekë

 

Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania