titleToAlt
Vepra më e lexuar dhe e diskutuar e Niccolo Machiavelli-t, shkruar në verën e vitit 1513, trajton sesi merret pushteti, si konsolidohet dhe si duhet të sillet një sundimtar me armiqtë, aleatët dhe nënshtetasit e tij. Ekziston një moral për atë që duhet të nënshtrosh dhe një moral për atë prin, që frymëzohet nga përgjegjësia për të mbajtur në këmbë një shtet të qëndrueshëm e në dobi të të gjithëve. «Në çdo shtet ka dy orientime të ndryshme politike: ai i popullit; që nuk dëshiron të shtypet nga fisnikët dhe këta të fundit që duan të sundojnë dhe shtypin popullin; nga këto dy dëshira të kundërta, lind një nga tri zgjidhjet e mundshme politike: principata (Urania), republika (demokracia), ose anarkia e plotë. Të gjithë e dinë sa e lëvdueshme është për një sundimtar që të mbajë fjalën e dhënë e të jetojë me nder, pa qenë dinak e gënjeshtar. Megjithatë, përvoja e ditëve tona ka treguar se ata që kanë arritur të përmbushin dëshirat e tyre, e kanë bërë duke mos i mbajtur premtimet e dhëna dhe duke mashtruar njerëzit. Një sundimtar i mënçur nuk mund dhe nuk duhet ta mbajë fjalën e dhënë, kur ajo bie ndesh me interesat e tij dhe kur shkaqet që e detyruan të jepte fjalën nuk do të ishin më në fuqi. Miqësitë e bazuara në këmbim të favoreve dhe jo në bazë të madhështisë dhe fisnikërisë së shpirtit, janë si diçka e marrë hua që nuk mund të shpenzohet. Mënyra më e lehtë për të qeverisur një shtet, i cili ka qenë i lire para pushtimit, është t'ua besosh qeverisjen qytetarëve të tij. Të jesh i mirë për të gjithë, do të thotë... të jesh i keq për vete.
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
Zoe Filips, një grua tjetër e përsosur, një nga kulmet e trekëndëshit, një mjeke e madhe, një botë shpirtërore e ngrohtë, e gjerë, madhështore, e cila e merr Sidën prej një vogëlusheje të sëmurë ndonëse nuk e jep veten me vërtetësi të dhëmb shumë, të vjen keq kur je me të në faqet e romanit. Përballë saj Steel ka vënë semin, mjekun tjetër të mrekullueshëm, jo si antipod, por si një e vetme si një njeri që të ngroh e të jep shpirt të madh dëshirë të pa epur, qendrueshmëri. Njerëz të tillë janë të rallë në jetë? Jo, ashtu i tille , je ti, jam unë, është ai... Lexuesi me siguri gjen vetveten. Mos vallë romani ngecet diku, si një anije në rërë në malet e jomingut> Përkundër aty mer nota zgjidhje dhe fiton vërtetësinë reale. Dhe ti thua: Po këto vërtet ngjajnë edhe në jetën tonë. Kështu, pa lamtumirë mbyllen faqet e këtij libri që sapo përfunfojmë, duke medituar thellë për metaforën e përditshme, jo, jetës nuk i thuhet lamtumirë.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 900 Lekë

 

Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania