titleToAlt
"Net të bardha" është një tregim i shkurtër nga Fjodor Dostojevski, një nga autorët më të dashur dhe më të vlerësuar në botë. Ngjarjet ndodhin në Shën Petërsburg dhe kjo është historia e thellë dhe prekëse e një të riu që lufton me shqetësimet e tij të brendshme.
Çmimi: 500 monedha
titleToAlt
"Këmisha", i autorit Glori Husi, është një vëllim me tri tregime të përzgjedhura. Me një gjuhë të thjeshtë e të pasur artistikisht, autori sjell rrëfime të larmishme për shijet dhe preferencat e lexuesit. Karakteret, emrat, vendngjarjet dhe cilësimet janë trillim i autorit dhe çdo ngjasim me persona realë është thjesht përkim i rastësishëm. Ky botim i ri nga autori, vjen për lexuesit shqiptarë pas suksesit me novelën "Varrimi i një armiku të popullit".
Çmimi: 550 Lekë
titleToAlt
....E ndjeja që po flisnin për mua, por nuk po kuptoja dot asgjë. Renda me vrap, mora një laps e një fletë të bardhë dhe fillova të shkarravis për të kaluar aty gjithçka që unë ndjeja brenda vetes time. Shkarravisja e mbyllja veshët që të mos dëgjoja më asgjë nga të bërtiturat e zhurmat që po më vinin nga salloni...
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
Edhe pse me prejardhje nga shprehja latine Castigat ridendo mores, "i korrigjon zakonet duke qeshur me to", që dikur afishohej në hyrjet e teatrove të komedisë, Castigat-i i titullit të këtij libri nuk është veçse një emër pene (pen name), me të cilin Ardian Vehbiu i pat botuar disa prej këtyre tregimeve në revistën Peizazhe të fjalës dhe nën të cilin ato janë herë tashmë të njohura, në mos edhe të dashura, për publikun.
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
Kur endesh mes për mes leximit në vëllimin me tregime "Përsiatje" të autorit të kësaj përrmbledhjeje Bjorn Kamberi, pandeh se po çapitesh e lëkundesh me pasiguri në një hapësire të mjergullt, ku gjithçka së pari duket e paqartë.
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
LUX është ciceron dritëhijesh. Peri i kuq që përshkon e përmbledh të gjitha rrëfimet e tij është gërshetim i ndërlikuar kontrastesh, mbi një ide letërsie në sfond që pajton kundërtheniet ekstreme të ekzistencës. Ato midis të shkruarit dhe shuarjes të"Lux". Midis ngazëllimit e ngadhnjimit dhe rrëzimit e dështimit, të "Pushtimi i parajsës".
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Dhe lëviz ushtria. Marshojnë këmbët andej nga tregon Mbreti. Zhvendosen kurmet e regjura, duke ndjekur shenjat e fshehta që prijësi i padukshëm ka lënë kudo në rrugë, në sheshe, në vitrina, në ekrane.
Çmimi: 700 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 600 Lekë
titleToAlt
Tregimet që bëjnë pjesë në këtë përmbledhje janë botuar viteve 1895-1913 dhe i takojnë rinisë letrare të shkrimtarit rus Maksim Gorki (Aleksei Maksimovic Peshkov, 1868-1936]. Personazhet e tyre janë njerëz me tipare të forta, me pasione të forta, që duan fort lirinë e tyre, jetën, që dashurojnë fort dhe po ashtu urrejnë me forcë. Ata janë vizatuar me ngjyra të gjaila, dhe e bejnë për vetë lexuesin sepse janë të vërtetë. Dhe të vjen çudi se si një shkrimtar-djajosh të jetë njohës kaq i mirë i skutave të shpirtit të njeriut dhe po ashtu më një zotësi të rrallë për të përshkruar situatat ekstreme të,të gjitha llojeve të dashurive, pasioneve dhe kurtheve që jeta i ngre shpirtit njerëzor. Nuk janë këto të Gorkit trillime thjesht për të kaluar kohën, monumente letrare që skalitin vetveten edhe brenda shpirtit të lexuesit.
Çmimi: 970 Lekë
titleToAlt
Imazhi dhe letërsia - aq pranë dhe të ndërlidhura fort. T'i përjetosh të dyja, është gjithnjë një ngasje e madhe. Këto novela e tregime nuk do të ishin shkruar po të mos më printe kinematografia. Ndoshta një nostalgji e kohës së fëmijërisë, atëherë kur, hipur mbi muret e kinemasë, përhumbesha në botën e heronjve të ekranit. Sa herë nis të shkruaj, dramën e shoh të imagjinuar që më parë, me personazhe që lëvizin në dekorin e jetës së përditshme apo të historisë. Skenat skicohen, prishen, rikrijohen sërish në imazhe veprimi dramatik gjen besueshmëri. Kjo letërsi projektohet në imagjinatën time, ku njëherësh jam edhe projeksionist, po ashtu edhe spektator në sallën e errët të kinemasë. Kështu më ngjan se përshkruaj thjesht skenën. I çuditshëm ky raport. Po çfarë do të thoshin për këtë Roland Bartt Suzane Sontag?
Çmimi: 1100 Lekë
titleToAlt
Vëllimin Mutacionet, një përmbledhie mbresëlënëse prej shtatë tregimesh dhe një poezi, Francis Kirps e ka ndërtuar në bazë të lidhjeve ndërtekstuale me vepra të shkrimtarëve të njohur të letërsisë botërore. Këto rrëfime të fuqishme, të shpalosura me shkathtësi, shndërrohen kështu në histori të reja, të pavarura, të bartura tërësisht me zërin dhe fuqinë imagjinare të Francis Kirpsit. Kështu, miza e shtëpisë Leon Sumsa zgjohet një mëngjes e shndërruar në në një "vertebror të përbindshëm", domethënë në një qenie njerëzore, çka të sjell ndër mend Metamorfozën e Kafkës. Luani i satirës së Kurt Tucholskyt (Luani është lëshuar) kthehet te Kirpsi në një ari polar që shëtit nëpër Berlin. Modeli i statujës së Venerës së ishullit të Prosper Merimesë punon si skllave në një "ndërmarrje" të lashtë romake, e ngritur mbi paralele mbresëlënëse me botën e punës në ditët tona. Anekdota nga lufta e fundit prusiane, e Heinrich von Kleistit, zhvendoset në të ardhmen, teksa katër njerëzit e fundit janë në luftë me njëri-tjetrin. Ndërsa Thirrja e ariut të madh e Ingeborg Bachmannit ndërthuret me mitin e Ktulhuit të Lovecraftit, për të krijuar një frymë poetike si ajo e Gottfried Bennit.
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
"Janë tregime të shkëlqyera, jo vetëm për absurditetin e jetës, por edhe për automatizimin e saj nga totalitarizmi. Në to shfaqet bukur tjetërsimi i njeriut".
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 400 Lekë
titleToAlt
Kjo përmbledhje me gjashtëmbëdhjetë tregime, fokusohet në problemet e sociale por edhe në vetminë e jetës modeme. Jo vetëm titulli i veprës, i cili na kujton Robinsonin e D. Defosë, por edhe njëri nga tregimet, ku personazh është Robinsoni që i shkruan letra Premtit, është ndërtuar si një një rrëfenjë moderne e komunikimit, ashtu siç në të vërtetë ndodh në marrëdhëniet e komunikimit të fëmijëve me mësuesin e tyre. Personazhet dhe rrëfenjat e Pachyanit janë njerëz që i ndeshim rëndom në jetët dhe ditë tona. Diku rrugës mund të takohemi me një shahist, ose me një djalë të ri që bie në dashuri me vajzën që e ka ëndërruar, apo me një të ri që kërkon ti arratiset realitetit Armen dhe për ta rindërtuar jetën në Toronto. Ndërkohë nga ana tjetër janë gratë ato që kërkojnë të largojnë burrat e tyre nga zgjedha e alkoolit apo fëmijët nga varësia e drogës.
Çmimi: 600 Lekë
titleToAlt
Nëpërmjet këtij vëllimi me tregime autorja synon të na rrëfejë për absurditetin e ekzistencës, lidhur ngushtë me kapitalizmin e pamëshirshëm, ku protagonistët përpiqen të ruajnë dinjitetin e tyre. Ka dymbëdhjetë histori me një sërë temash mbërthyese. Një teze e moshuar që i druhet varrosjes për së gjalli, vendos të marrë celularin e saj në varr dhe u kërkon familjarëve t'i telefonojnë një ditë pas funeralit. Një tregimtare i lexon bashkëshortit në prag të vdekjes dhe një ish-drejtori të një dyqani, slogane reklamash nga katalogu i IKEA-s. Një vajzë, nëna e së cilës ndërron jetë prej kancerit të zorrës së trashë, hap gardërobën e së ëmës dhe gjen aty "ditarin e shpenzimeve të saj pa fre në e Bay, si një mënyrë për të hequr mendjen nga diagnoza e pamëshirshme. Një baba i rnoshuar e gjen veten në duart e një operatoiri telefonik, me të cilin ka firmosur në mënyrë të pandërgjegjshme një kontratë të pafavorshme, dhe fillon të marrë fatura të majme sepse rtuk ia thotë nga teknologjia. Një fëmijë u kërkon prindërve t'i blejnë të një kukull që ka parë në një dokunmemtar për Çernobilin. Në të dymbëdhjetë historitë, që të bëjnë të mendosh, jeta dhe vdekja ndërthuren me njëra-tjetrën, bashkë me të qeshura, lot në sy dhe një komb në fyt.
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Mençuria e askujt nuk është më e dobishme sesa mençuria e shpirtit tënd. Kurrkush më mirë se vetja nuk i njeh skutat, greminat, oazet,livadhet, pyjet dhe shkretëtirat e këtij shpirti që është pasqyrë e vetë njerëzimit. Askush më mirë se ti nuk i kupton nevojat e trupit dhe zemrës tënde. Por që të kuptohen si duhet këto nevoja e dëshira, skuta e gremina, pyje e livadhe, shkretëtira e oaze, nevojitet guxim dhe pjekuri. Nevojitet besim i palëkundur në vullnetin vetjak. Vetëm përmes tij mund të çahen shtigje të reja në pyllin e dendur të ekzistencës njerëzore, duke injoruar çdo lloj shtegu tjetër të shkelur, rishkelur, nëpërkëmbur e përbaltur nga qindra mijëra këmbë të ngathëta.
Çmimi: 600 Lekë
titleToAlt
Ky cikël tregimesh fantastike është pjesë e një trilogjie narrative që zë fill me "Përralla shqiptare 100+1 natë", vijon me "Erotikoni e Satirikoni"dhe përmbyllet me "Fajin ma ka gjuha", që lexuesi e merr për herë të parë në duar. E vërteta është se të tre këta libra mund të lexohen e shijohen edhe veç e veç, ashtu siç murid të këqyrësh e ngazëllehesh me fragmentet e një afresku, por vetëm duke i lëçitur në tërësi, ti, i dashur lexues, mund të provosh atë ndjenjë të rrallë që e përjetojnë vetëm ata, të cilëve u jepet rasti të shikojnë bukurinë e papërsëritsrjme që përmbledh një afresk në krejt tërësinë dhe përplotërinë e vet. Virgjil Muçi.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Miqtë e padukshëm" (novela dhe tregime fantastiko-shkencore) "Ditë vere" (roman), "Gara e jetës" (novela dhe tregime fantastiko-shkencore), "Tregimet e Aids-Sidas" (tregime), "Green Peace-Vdekja e Detit" (roman fantastiko-shkencor), "Një natë jetë" (novela dhe tregime), "Fusha" (Novelë Grafike), etj. Përveç kontributit në letërsi, veçanërisht në gjininë fantastiko-shkencore mjekësore, krijues origjinal i së cilës është, Flamur Topi ka shkruar edhe skenarë filmash artistikë, si: "Guximtarët" (1970), "Tinguj lufte" (1976), "Me hapin e' shokëve" (1979), "Në ditët e pushimeve" (1982), "Shokë të një' skuadre" (1986), Filmi Vizatimor "Luftapërjetën"(1981). Me motivet e novelës "Iliri dhe Turi", mbi bazën e skenarit të shkruar nga regjisori i njohur Dhimitër Anagnosti, regjisori po ashtu i suksessbëm Pirro Milkani, realizoi filmin artistik me metrazh të gjatë "Fraktura". Veprat e tij janë nderuar me çmime në konkurset kombëtare të letërsisë për fëmijë, por edhe për të rritur. Në proçes botimi dhe realizimi filmik. autori ka veprat: "Çernobil" skenar filmi artistik, me metrazh të gjatë. "Fusha" skenar filmi artistik, etj.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Kur u gjend në holl, dalloi trupin e vogël të një vajze që lëvizte gishtat mbi tastierën e pianos. Në krah të saj, disa bashkëmoshatarë e dëgjonin me vëmëndje dhe e inkurajonin hera-herës. E tërhoqi ajo melodi, ndaj u rehatua në njërin prej kolltuqeve në cep të sallës. Pranë ishin dritaret. Ndoshta kurrë nuk e kishte menduar se mund të shijonte tingujt e ëmbël të pianos duke soditur ftohtësinë që shfaqte deti. Ndezi një cigare, duke u zhytur më thellë në butësinë e kolltukut. Përcolli vështrimin rreth e rrotull ambientit. Në krahun e kundërt, tek kolltukët pranë pianos, dalloi një krah të zbuluar. Trupinia fshihte mbështetësja. Me gishtat godiste nën ritmin e tingujve që merrnin jetë nga pianoja, mbështetësen e krahut në kolltuk.
Çmimi: 700 Lekë
titleToAlt
“Këto tregime, shkruar me synimin e artit sipëror, sjellin shqetësime jetësore, trazime e reflekse meditative të njerëzve që duan të shprehen për brengat e tyre të thella, plagët metaforike të thikave pa gjak. Të palumturit e botës sikur janë zgjuar, u ka ardhur radha dhe duan të flasin. Thika pa gjak është një libër i shkëlqyer, i atillë që dinë të bëjnë mjeshtërit e prozës dhe të shkrimit letrar.” -Mehmet KRAJA “Ka shumë mënyra për të lexuar një libër. Vëllimin e Zija Çelës e kam lexuar si shkrimtar dhe më ka befasuar bukuria e rrëfimit, larmia e subjekteve, natyrshmëria, ritmi, muzikaliteti dhe ngjyrimet e fjalës, trilli dhe lakonizmi, veçori të pranishme në secilin prej tregimeve. Një koleksion rrëfimesh sa shqiptare po aq universale, ngjizur me fantazi të pashtershme kreative dhe të harmonizuara në një libër të strukturuar gjithë origjinalitet. Thika pa gjak dëshmon sërish nivelin e lartë të këtij mjeshtri të denjë të prozës së shkurtër, që edhe në letërsinë botërore nuk janë shumë.” -Lazër STANI
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
"Atë ditë era ishte zhdukur dhe dielli ngjante si t'i kishte ikur robërisë së reve të zymta e të errëta. Mes dëborës së bardhë vezullonte kureshtjendjellës një akull me një kaltërsi të thellë. E zbardhur, me degët të përkulura, pema e zezë e vetmuar ngjante si të ishte rritur në vendin e gabuar. E megjithatë ishte vendi i parapëlqyer për fëmijët që të luanin. Të gjithë djemtë e lagjes ishin rritur nën degën e lakuar të kësaj peme." "Teknika narrative e këtij libri është kinematografike: nga faqja e parë në të fundit ka tension të brendshëm, ngazëllim dhe suspense si në një film aksion, pasi një sprovë ndjek një tjetër. Teksti i tregimit Vrasës është kaq ritmik dhe përfshirja e lexuesit aq e thellë, saqë ju nuk do ta hiqni nga dora, pavarësisht nga natyra e rëndë e temës." -Sophio Tsulaia, kritike letrar, Literaturuli Gazet
Çmimi: 800 Lekë
Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania