titleToAlt
"Këtu qe e pafaj rranja njerzore/ frute këtu gjithmonë ka dhe pranverë". Mbretëria e dytë danteske, "atje ku shpirti njerëzor pastrohet/ dhe i denjë ai bahet për me hypë në qiell", është, nga të tria, ajo që sjell në strukturën e saj, si fizike ashtu dhe morale, risinë më të madhe të trillimit artistik: mund të thuhet, madje, që është një botë, si në pamje ashtu dhe në frymë, vetëm danteske. Qarkullon nëpër gjithë "Purgatorin" një atmosferë që nuk përcaktohet lehtë, si një magji e thellë, që e mbështjell lexuesin qysh nga fillimi dhe e shoqëron në prag të Parajsës: të kapësh frymën e ajrisë delikate që mbështjell çdo gjë, është rruga për të kuptuar "Purgatorin" dantesk në bukurinë e thellë që e dallon.
Price: 1000 Lekë
titleToAlt
"Në qiellin lart, që ma me forcë shëndrit/ prej tij, unë qeshë; dhe pashë çka me tregue/ as di, as mundet kush andej ka zbrite". E treta "sublimis cantica" - siç e quajti autori i saj, me vetëdije dhe bukuri të thellë - përmban në vetvete diçka të papërsëritshme, që e dallon nga të gjitha krijimet e tjera të letërsisë. Ajo duket ndryshe edhe prej dy pjesëve të tjera të poemës, të cilat janë aq revolucionare në krijimin e gjuhës. Sepse poezia e "Parajsës" nuk rrëfen ngjarje njerëzish, nuk përshkruan peizazhe. Ajo sendërtohet nga gjëra të padukshme dhe që, vetëm falë besimit, shpresohen. Gjithsesi, sidomos këtu, gjeniu dantesk arrin të shprehet me vargje të një fuqie të madhe, që ngelen përgjithmonë në mendjen e lexuesit me imazhe të një force sugjestive të jashtëzakonshme.
Price: 1000 Lekë
titleToAlt
"Na kemi arrijtë n'atë vend ku t'pata thanë,/ ku do shikosh ti shpirtnat e brengosun,/që fillin e arsyes humbun e kanë." (Ferri III: 16-18) Në tridhjetë e katër këngët e "Ferrit" Dante rrëfen fillimin e udhëtimit të tij në botën e përtejme, duke nisur nga humbja në "pyllin krejt errësi", aty ku takon prijësin e tij, poetin Virgjil, për të vazhduar nëpër rrathët përposhtë deri në pamjen e tmerrshme të Luciferit dhe në ngjitjen e lodhshme për me ia dalë "prap me pa yjtë e vezllueshëm". Një itinerar në shpirtin njerëzor përgjatë të cilit Dante takon personazhe të paharrueshme (Pavlin dhe Françes-kën, Farinatën, kont Ugolinin, Uliksin...), ngjarjet e të cilëve i vëzhgon me gjykim të prerë, por edhe me një pietas (mëshirë) që është ndoshta shenja më e madhe e njëjtësimit të tij të thellë me shpirtin njerëzor. Nga ky qëndrim thellësisht modern rrjedh universaliteti i "Ferrit", që e bën përvojën e Dantes në botën e përtejme një udhëtim që mund të jetë i të gjithëve.
Price: 1000 Lekë
titleToAlt
Pas një pushimi gjysmë ore, në orën 14.45, në mbarë shkollën fillon 'ora e përrallave’. Në ‘orën e përrallës’ të gjithë, pa përjashtim - nxënës, mësues dhe stafi i shërbimit - lexojnë në heshtje diçka! Ora e përrallës është e konsoliduar dhe ka një traditë që shtrihet në kohë. Është mundësia më e mirë për t'u qetësuar! Dhe argëtuar ndryshe! Fëmijë, përgjithësisht, zgjedhin të lexojnë librin e preferuar në vendin e preferuar! Çdo "qoshe" e klasës është në dispozicion të tyre. PJESË NGA PARATHËNIA
Price: 1200 Lekë
titleToAlt
"Atë ditë era ishte zhdukur dhe dielli ngjante si t'i kishte ikur robërisë së reve të zymta e të errëta. Mes dëborës së bardhë vezullonte kureshtjendjellës një akull me një kaltërsi të thellë. E zbardhur, me degët të përkulura, pema e zezë e vetmuar ngjante si të ishte rritur në vendin e gabuar. E megjithatë ishte vendi i parapëlqyer për fëmijët që të luanin. Të gjithë djemtë e lagjes ishin rritur nën degën e lakuar të kësaj peme." "Teknika narrative e këtij libri është kinematografike: nga faqja e parë në të fundit ka tension të brendshëm, ngazëllim dhe suspense si në një film aksion, pasi një sprovë ndjek një tjetër. Teksti i tregimit Vrasës është kaq ritmik dhe përfshirja e lexuesit aq e thellë, saqë ju nuk do ta hiqni nga dora, pavarësisht nga natyra e rëndë e temës." -Sophio Tsulaia, kritike letrar, Literaturuli Gazet
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Këtu gjeni të mbledhura së bashku temat kryesore të dijes, për të kuptuar gjithçka për botën rreth nesh! HISTORIA / KAFSHËT DHE BIMËT / SHKENCA E TOKËS / TRUPI I NJERIUT / SHKENCA DHE TEKNIKA / BOTA SOT / ARTI, LEXIMI DHE SPORTI Këtu do të gjeni 15 përmbledhje interesante mbi dinozaurët, astronominë, sportin, Europën... dhe 100 personazhe që kanë bërë histori.
Price: 3300 Lekë
titleToAlt
Të dy ata e donin këtë dashuri të fortë dhe pasionante dhe ishin të gatshëm të bënin gjithçka që të mos e humbisnin atë. Sepse ishte një dashuri e madhe, si qielli i paanë. E pasosur, si shtrirja e shkretëtirës. E ngrohtë, si përqafimi. E ndritshme, si diamanti. E gjallë, si trupi. E virgjër, si dashuria. E pafajshme, si ndjenja. E thjeshtë dhe e madhërishme, si fjala. E fuqishme, si drita dhe besimi. E bukur, si ëndrra. E vërtetë, si jeta. Nëse venat e njeriut të zakonshëm janë të mbushura me gjak, venat e atyre të dyve ishin të mbushura me dashuri. Ashtu sikurse në venat e muzikantëve virtuozë rrjedh më shumë muzikë sesa gjak. Pa dashuri, sikurse thoshte Ciceroni, edhe qielli do të zhvishej nga drita e diellit...
Price: 1000 Lekë
titleToAlt
“Në shekullin e XX në Letërsinë Shqipe, lëvrohen e marrin trajtë të plotë me anë veprimtarisë krijuese e botore të shkrimtarëve më në zë të saj, të gjitha zhanret, gjinitë e format letrare, që dëshmojnë ecurinë e pasur-imin e kësaj letërsie, që nga format e pastra fiksionale deri ato të ndërthururat, duke krijuar hera herës përaf-rime e pikëtakime me letërsinë ndërkombëtare. Këta tregues të drejtpërdrejtë krahas vlerave të shumanshme letrare dhe estetike, përbënin në vetvete edhe mjetet përcaktuese që po arrinin të përafronin këtë të fundit, me traditën e po ashtu me kahjet e risitë që shfaqeshin natyrshëm në zhvillimet letrare në mbarë botën. Gjithë ky proces nuk mundet të perceptohet i shpërndarë dhe pa hapësira komunikimi mes të gjitha hallkave e gjymtyrëve që përbashkojnë kulturën si nocion, pasi në themel të saj, historia e temave dhe e formave, mjeteve artistike dhe e zhanreve, është, pa dyshim, një histori ndërkombëtare.” Pjesë nga parathënia
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Në këtë libër trajtohet farefisnia në zonat paraurbane. Lëvizjet e mëdha demografike në Shqipëri pas vitit 1990 u shoqëruan me ndryshimin e vendbanimit të 34-tave të popullsisë duke zgjeruar periferitë e qyteteve të mëdha, por më së shumti Tiranës dhe Durrësit. Një prej zonave më tipike ku u vendosën banorët e rinj është Kamza. Ndryshimi i vendbanimit nuk do të thotë ndryshim i menjëhershëm kulturor dhe shkëputje e prerë me të shkuarën. Ky studim synon të krahasojë dhe analizojë përvijimin ose jo të lidhjeve farefisnore të banorëve të ardhur. Kamza gjatë këtyre 27 viteve u popullua kryesisht me banorë të zonave veriore dhe verilindore, por duhet thënë se ky vendbanim mban bashkë banorë që vijnë nga rreth 34 qytete të Shqipërisë. Autori duke marrë pjesë në jetën e përditshme në komunitet përmes punës etnografike në terren, si dhe studimit të asaj çfarë ndodh në të tashmen në jetën e banorëve të rinj, synon të shqyrtojë objektivisht gjithë dinamikat sociale.
Price: 1200 Lekë
titleToAlt
Price: 900 Lekë
titleToAlt
Piktori i famshëm zvicerano-gjerman, Paul Klee, veprën e tij Alphabet I (1938), e pikturoi mbi faqen sportive të gazetës zvicerane National Zeitung. Shkronja 0 e alfabetit ra mbi emrin e qendërsulmuesit Cenia Walacek, duke e fshirë përgjysmë. Kjo pikturë përbën pikën e nisjes, por edhe boshtin rreth të cilit sillet romani Ëndrra e Walacek-ut. Duke u nisur nga ky përkim, autori gërsheton dy fate: atë të piktorit "të pazakontë", Paul Klee-së, i gjr cili, i shtrënguar nga regjimi nazist, braktis Gjermaninë dhe strehohet në vendlindje, në Zvicër; dhe atë të një futbollisti njëherë e një kohë të famshëm, dhe sot gati të harruar, Genia Walacek-ut, të cilin Klee-ja e shpëtoi nga skutat e harresës.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Manuela ka flokë tw prerë shkurt dhe buzëqeshje fëmije, trup atleteje dhe mban paterica. Në Afganistan ka drejtuar një togë me tridhjetë burra dhe tani është kthyer në shtëpi. Jeton, por nuk është e aftë ta përballojë jetën. Pas atentatit nga i cili ka shpëtuar gjallë, i kanë dhënë një detyrë: duhet të kujtojë luftën, shkretëtirën, ushtarët e saj, pluhurin, gjakun. Por rindërtimi i së shkuarës nuk mjafton për të rilindur... Një histori dashurie dhe humbjeje, vdekjeje dhe qëndrese, që ngre pikëpyetje mbi zgjedhjet dhe përgjegjësitë tona. Melania G. Mazzucco ka lindur në Romë. Është autore e romaneve të përkthyera në rreth 25 gjuhë të botës. Më 1996 botoi romanin e saj të parë Puthja e Meduzës, e ndjekur nga vepra të tjera, si: Vita, Një ditë perfekte, Pritja e gjallë e engjëllit, Arkitektja. Është fituese e disa çmimeve të rëndësishme, si: Strega (2003), Comisso, Viareggio-Tobino etj.
Price: 1050 Lekë
titleToAlt
Ai perr përsipër rreziqe pa i menduar pasojat, ajo nuk ka shoqe, ai është i varur ndaj lojërave elektronike, ajo pi alkool, ai pi duhan, dhoma e saj është një katrahurë e vërtetë, asaj i pëlqen të provokojë, ai nuk ka motivim... Të gjithë e kanë të vëshitrë që të zotërojnë reagimet e tyre emocionale. Dhe të themi të vërtetën, edhe ne prindërit shpesh e humbasim kontrollin. Do t'i akuzonim me dëshirë se ata e kanë shtypur qëllimisht butonin për të na çorientuar... Por ADOLESHENCA janë punët e mëdha në tru. Mendimi, aftësitë e memorizimit, krijimi artistik, bëjnë hapa përpara, ndërkohë që zona të tjera që drejtojnë empatinë, parashikimin, përllogaritjen e rreziqeve... janë në ndërtim. ADOLESHENTI? Një motor që funksionon me shpejtësi të plotë, një përshpejtues shumë i ndjeshëm, dhe frena që ende nuk funksionojnë! Me botimin Nuk KUPTOHEMI më! le të zbulojmë se çfarë ndodh në kokën dhe trupin e adoleshentit tonë, le të eksplorojmë fuqitë tona të prindit për të vepruar me ndjeshmëri, dashuri dhe me drejtësi. Isabelle Filliozat, psikoterapiste, shkrimtare, dhe Anouk Dubois psikomotriciene, ilustruese, janë autoret e librave bestseller: Kam provuar gjithçka! dhe Ai më kërkon!, të cilët zbulojnë prindërimin pozitiv.
Price: 1000 Lekë
titleToAlt
Në këtë vëllim të pestë të veprave të autorit Faik konica do te gjeni studime për Faik Konicën.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Në këtë vëllim të katërt të veprave të autorit Faik konica do te gjeni letërkëmbimet.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Në këtë vëllim të tretë të veprave të autorit Faik konica do te gjeni publicistikën.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Në këtë vëllim të dytë të veprave të autorit Faik konica do te gjeni prozën e gjatë dhe eseistikën.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Në këtë vëllim të parë të veprave të autorit Faik konica gjenden poezi dhe prozë poetike, portrete dhe proza të shkurta, shkrime për gjuhën dhe lëtërsinë dhe përkthime.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Nga autorja e librit bestseller "Nënat", një roman i ri mahnitës për motrat binjake, të pandashme si fëmijë, që zgjodhën në fund të jetonin në dy botë tërësisht të ndryshme, njëra e bardhë e tjetra e zezë. Motrat binjake Vinjes do të jenë përgjithmonë identike. Por, pasi u rritën bashkë në një komunitet jugor me ngjyrë dhe u arratisën prej andej në moshën gjashtëmbëdhjetëvjeçare, nuk ndryshoi vetëm jeta e tyre si të rritura, por gjithçka: familjet, bashkësitë, identitetet racore. Shumë vite më vonë, njëra nga motrat jeton me vajzën e zezë, në të njëjtin fshat jugor prej nga ishte larguar dikur. Tjetra, jeton mes të bardhëve duke e fshehur racën, ndërsa burri i saj i bardhë nuk di asgjë për të shkuarën. Edhe pse me kilometra larg njëra-tjetrës dhe të ndara nga shumë gënjeshtra, fatet e binjakeve mbeten të ndërlidhur. Ç'do të ndodhë në brezin tjetër, kur rrugët e vajzave të tyre do të ndërthuren?
Price: 1200 Lekë
titleToAlt
Price: 1600 Lekë
titleToAlt
Price: 1600 Lekë
titleToAlt
UDHËTIM befasues i një tridhjetedy vjeçari. Surprizë e çuditshme e pret në Amsterdam, nga e dashura dhe punë-dhënësja e Fondacionit, Emili. Marrëdhënie plot aventurë, por ftesa bashkë me misterin dhe joshjen, ka një kusht tronditës. Për të fituar para dhe zemrën e të dashurës, i duhet të pranojë punën si reçens dhe të futet në shtrat me femra të çdo moshe! Nga një shtëpi në tjetrën dimensioni erotik, social dhe politik, merr ngjyrime paradoksale. Gjuha e huaj dhe kombësia, hapin jo vetëm dyer por edhe këmbë femrash. Murgesha që lënë mënjanë rrobën e kryqin dhe paguajnë kënaqësinë e shtratit. Prindër dhe bashkëshortë që pranojnë në sy të tyre seksin e vajzës apo gruas nga nevoja, impotenca dhe joshja e kombësisë gënjeshtare të reçensit. Kjo është aventura e një përkthyesi që nis në Shqipëri dhe përfundon si hamshor amerikan në papafingot holandeze. Satirë, humor, intrigë, dhimbje, dashuri, seks, para, absurd dhe zhgënjim, është lënda e romanit. Si në një ekran vijojnë çuditë e racës njerëzore që emeton civilizim, të drejta, modë dhe përvojë. Është historia e të tjerëve të cilës në fund nuk i jepni dot përgjigje nëse do të dëshironit të ishit personazh i saj apo jo. Por këtë dilemë nuk do ta keni asnjë çast përse u bëtë lexues i kësaj aventure krejt të veçantë. Shkrimtari e risjell edhe një herë atë histori, sa letrare aq edhe jetësore në këtë ribotim të zgjeruar. Libri "Gjithë femrat e Amsterdamit" doli në qarkullim në vitin 2008 dhe u prit mjaft mirë nga lexuesi. Autori nuk e ka ndarë në dy pjesë romanin e ri. Botimit të parë i është shtuar dhe shkrirë vazhdimi i asaj historie të bukur, plot aventura, zhgënjime dhe dhimbje. Fundi i librit e njeh lexuesin me fatin e personazheve të joshur nga lakmia dhe fitimi. Luan Laze nuk të zhgënjen kurrë, aq më pak në librat e tij të mrekullueshëm.
Price: 1000 Lekë
titleToAlt
Ramize Murtezi Shala u lind në Preshevë ku edhe kreu shkollën fillore dhe të mesme. Ka të përfunduar Fakultetin Filologjik në Prishtinë në degën e gjuhës dhe letërsisë shqipe dhe ka kryer studimet master në Kolegjin AAB në Degën e Komunikimit Masiv dhe Gazetarisë. Është nderuar nga Akademia Ndërkombëtare e Shkecave Sociale (Florida, SHBA, 2016) me titullin akademik nderi si dhe nga UAC School of Global Management (Florida, SHBA, 2016) me titullin profesor nderi. Me gazetari filloi të merrej që nga viti 2000. Për një vit punoi në gazetën e përditshme "Epoka e re", si gazetare që trajtonte temat që e preokuponin shoqërinë kosovare. Në vitin 2001 filloi punën fillimisht si moderator e lajmeve në Transmetuesin Publik të Kosovës - RTK e më pas edhe si gazetare hulumtuese dhe redaktore. Në punën e saj si gazetare hulumtuese, Ramize Murtezi-Shala, ka trajtuar shume raste të problemeve të ndryshme shoqërore në Republikën e Kosovës, duke filluar nga rastet e dhunës në familje, abuzimet seksuale me fëmijë dhe të mitur, diskriminimit gjinorë etj. Vlen të veçohet seria e emisioneve me rastet e përdhunimeve të luftës. Për punën e saj Ramize Murtezi Shala u shpërblye me dy mirënjohje; njëra nga Universiteti "Pjetër Budi" për guxim në gazetari si dhe në Festivalin Ndërkombëtarë për të Drejtat e Njeriut i organizuar nga KLMDNJ, për trajtimin e temave tabu të shoqërisë. Ky ishte flllimi i një pune tjetër. Në nëntor të vitit 2014 Ramize Murtezi-Shala fillon emisionin e titulluar "Tema" në RTK, ku çdo javë u ofronte shikuesve raste nga më të ndryshmet të shkeljeve të të drejtave të njeriut. Disa nga temat që ishin trajtuar në dy sezona nga ky emision ishin: Dhuna në familje, braktisja dhe adoptimi i fëmijëve, trafikimi i qenieve njerëzore, abuzimi i të miturve, femrat jotrashëgimtare të pronës, nga dhuna në vrasje, martesat e detyruara, rastet recidiviste, përdorimi i drogave, dhe përdhunimet e luftës. Ramize Murtezi Shala është autore edhe e dokumentarit "Ulërimë në heshtje", në të cilën disa gra flasin për përvojën e tyre të hidhur gjatë luftës, si dhe për herë të parë në Kosovë, në këtë dokumentarë edhe një burrë flet për përdhunimin e tij gjatë luftës. Pas kësaj pason dokumentari tjetër vetëm me rrëfimet e burrave të përdhunuar. Për herë të parë audienca kosovare kupton se në Kosovë ishin përdhunuar edhe burrat. Nga viti 2016 e këndej, Ramize Murtezi Shala është redaktore përgjegjëse dhe moderatore e emisionit hulumtues në RTK të quajtur "Udhëve", ku trajtohen tema kundër krimit të organizuar, korrupcionit, kundër radikalizmit, tema të ndieshme politike etj.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Price: 500 Lekë
 
All rights reserved. © 2015 Library Albania