titleToAlt
Enciklopedia “Shqiptarët në artin botëror”, është një punë që përmbledh me qindra e mijëra imazhe dhe shpjegime të hollësishme të autorëve të ndryshëm të huaj dhe subjekteve të tyre shqiptare, një punë, që mbart veç dashurisë dhe një skrupulozitet të rrallë prej murgu, që në kohën tonë duket të jetë një virtyt i pakundgjendshëm. Enciklopedia sjell një histori të tërë të Shqipërisë përmes imazhit, kuruar kjo me kujdes sipas një metodologjie të qartë dhe njëkohësisht të saktë shkencore. Këto vepra arti janë njëherësh dhe dëshmi historike nga periudha kur ende nuk njihej fotografia dhe për këtë arsye, ato janë njëherazi dëshmi e dorës së parë për të njohur shoqërinë shqiptare në të gjitha përmasat e saj. Vepra e Ferid Hudhrit, “Shqiptarët në artin botëror”, mbart në vetvete karakteristikat më të mira që do të kërkonte një botim enciklopedik, sidomos për historinë e artit shqiptar, ndaj duke qenë kështu një realizim unikal në llojin e saj, meriton të ndiqet si shembull në punët e kësaj natyre në të ardhmen.
Price: 3000 Lekë
titleToAlt
Aliu ishte një hegjemon i lavdishëm, i vetmi kolos, të cilin shekulli XIX mundi ta vërë kundrejt Bonapartit, një politikan i zoti dhe si njeri me një energji jo të zakonshme, se ai ka sfiduar Napoleonin, sa sulltani ia kishte frikën, kurse Fuqitë e Mëdha e merrnin me të mirë për ta bërë aleat... .Hero i Epirit, i frikshëm, i tmerrshëm, imitonjës i Pirros, si një nga burrat më të dëgjuar të shekullit, i lindur në atë truall prej atij qielli, nga i cili u lind Filipi, Aleksandri i Madh, Pirroja dhe Skënderbeu, si një zot fuqiplotë në trojet e Epirit dhe gjeneral i pashoq me shpatë në dorë, duke luftuar e zbutur nëpërmjet civilizimit raca, fise të egra të cilat prej shekujsh shkretuan Epirin. ....Si një korr sorrash u voll kaq vrer mbi Aliun, sa figura e tij u kthye në të kundërtën e tij, kurse meritat e tij u mbuluan me llumine hedhur mbi të.
Price: 1700 Lekë
titleToAlt
MBI AUTORIN NË FUSHË TË MUZIKOLOGJISË/ABOUT THE AUTHOR IN THE FIELD OF MUSICOLOGY “Albanian Urban Lyric Song in the 1930s, Project Muse, December 2005: It is the Albanian 'lyric' song of the 1930s and the singers, instrumentalists, composer-arrangers, and lyricists who developed it that are the primary subject of Eno Koço's excellent and well-researched study. As the first monograph in English to examine an urban song repertoire from southeastern Europe, and the first to detail musical life in the region in the early twentieth century, it will be revelatory for international readers. ... It belongs in every university library supporting programs in ethnomusicology, folklore, and European or East European Studies, as well as any library that serves the large Albanian communities living in English-speaking areas.” -Jane C. Sugarman, State University of New York, Stony Brook “Your Albanian Urban Lyric Song in the 1930s makes a truly extraordinary contribution to modern musical scholarship, for it treats Albania music in so many of its facets in a history of twentieth-century Europe. Your approach is exemplary in so many ways, not least among your use of comparisons and variants to make a case for an Albanian music that stretches across boundaries, styles, and social categories. You do Albania a great service, of course, by making such a compelling case for its music. You also make a singular contribution to ethnomusicology by examining a music that f orms at the many interstices determining the character of a modern nation. And, of course, you lovingly portray the music that brought distinction to your own f amily. I can only utter a loud chorus of Bravos!” -Phil Bohlman, The University of Chicago, September 24, 2004 “A Journey of the Vocal Iso(n), Project Muse, March 2017: Chapter 7, one of the most valuable in the book, examines Byzantine and related chanting in Albanian communities. Koço discusses Lorenzo Tardo's views on the early existence of the ison and the character of these repertoires, and, following Giuseppe Ferrari, clearly differentiates the oral chanting of the Italo-Albanians from the 'Byzantine art music of the great cathedrals' (p. 115).... Eno Koço is to be applauded f or both the breadth of his vision and the ambitious nature of this project. If, in the end, his book is more of a source on which to build future research than an overarching narrative, that is a legitimate result of such an undertaking and entirely consistent with the author's declared aims.” -Ivan Moody CESEMUniversidade Nova, Lisbon
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Qyteti ilir dokumentohet që në shekujt e 6/5të p.e.s. Hekateu (550-476 p.e.s.) përmend qytetet Adria,Iapygia, Oidantion, Orikos, qytetet kaone Buthrot dhe Baiake dhe qytetin taulant Sesareth. Skylaksi (shek. i 6të p.e.s.), referon qytetet liburne Idassa, Attienites, Dyyrta, Aloupsoi, Olsoi, Pedetai, Hemionoi, qytetet neste dhe enkeleje Buthoe dhe Rizon dhe qytetet taulante/orike Amantia dhe Orikon. Më tej, Thukididi (460-400 p.e.s.) përmend qytetin e Epirit Myon dhe Herodori kryeqendrën e federatës së kasopëve, Kassope. Përmbledhtas, katër autorë të shek. të 6/5 të p.e.s. përmendin 17 qytete të shpërndara njëtrajtësisht në hapësirën ilire, nga skaji më verior, gadishulli i Istrias, në skajin më jugor, gjirin e Ambrakisë. "Historia është shkruar nga fitimtarët," shkruan Orwell, ndërkohë burimet ku mbështetet historia e Ilirisë u shkruan nga panegjiristët që ndiqnin gjeneralët romakë për të rrëfyer bëmat e tyre. Ndërkohë, jashtë botës helene, teatri, shëtitorja dhe stadiumi gjendet vetëm në Iliri dhe pak në Maqedoni. Askush nuk përmend që tri elementet më bazike të industrisë ndërtimore, qemeri, kupola dhe tulla masive, për herë të parë në Europë shfaqen në Iliri. As edhe se monedhat e argjendta të fisit të tyntenoi-ve janë të vitit 550 p.e.s., sinkrone a më të hershme se monedhat helene në Europë, 25 dekada me të hershme se monedhat romake prej argjendi. Një shekull më parë Praschniker shkruante frazën "Gërmimet u ndërprenë për shkak të zjarrit të fortë të artilerisë armike, vështirë se e gjen në ndonjë ditar tjetër arkeologu". Ndonëse fronti i Luftës së Parë Botërore vibronte përmes Apolonisë, komanda austriake gjente kamionë për transportin e materialeve të zbuluara nga "Batalioni Arkeologjik" i Praschniker-lt. Një paradoks ky që më vonë austriakët do ta shpjegonin me frazën: "Kur kërkon ta shtrish influencën politike në një vend, duhet ta njohësh me rrënjë historinë e atij vendi". Për austriakët e Luftës së Parë kjo frazë kish kuptim, për ne jo. Ndërkohë, ashtu siç thuhet në paradigmën e Orwell-it: "Kush kontrollon të shkuarën, kontrollon të ardhmen. Kush kontrollon të tashmen, kontrollon të shkuarën," ashtu edhe fqinjët arritën të aneksonin trojet shqiptare, pikërisht mbështetur në pseudoargumentin historik.
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Rite e simbole në ceremonialin e dasmës tradicionale është një studim në fushën e antropologjisë seritit tradicional në ceremonialin e dasmës shqiptare. Kjo është vepra e një studiuesje të antropologjisë së ritit, që vjen nga shkenca e folkloristikës, për të shfaqur, përmes një vepre ndërdisiplinare, kompetencën e saj si etnologe e suksesshme. Riti dhe shenja, më së shumti shoqërues të njëri-tjetrit, në studimin e Albana Velianjt shihen si nyja që mundësojnë stratifikimin shkencor të kulturës së familjes me rrjedhat e saj nëpër shkallë të ndryshme të" mendimit njerëzor, që kanë një kalendar tjetër prej atij të zhvillimit historik. I takon autores Albana Velianj merita që, larg cdo droje dhe ngurtësie, për të mos thënë dhe tabuje, përmes vëmendjes ndaj ritit, kulteve dhe ceremonialit, sipas asaj gjëndjeje që ruhen në këngët lirike të dasmës, ka arritur të shndërrojë në argument shkencor çështje të tilla si miti primordial i amësisë, kulti i pjellorisë, hyjnizimi i mashkullorësisë, motivimi erotik i rishtarëve në dasmë e në familjen e re. - Ndryshe prej një tradite jo të largët që ka qenë sunduese në studimet etnologjike shqiptare, traditë që mund ta përkufizonim si shkencë me erz, si shkencë namusqare, Albana Velianj kërkon kumte më të kristalizuara brenda zhguallit gjuhësor thuajse të desakralizuar, kumte që çojnë në thelbin antropologjik të së fshehtës.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Ky Fjalor synon të jetë një mjet i përdorshëm në rradhë të parë nga petagogët, mësuesit, nxënësit e shkollave të mesme e klasave të larta të shkollave 9-vjeçare , si dhe nga shkrimtarët, publicistët, përkthyesit, nga të gjithë ata që merren me shqipen ose e mësojnë atë. Gjithësej fjalori përmban rreth 48.000 fjalë, përveç shumë njësive frazeologjike dhe thënieve.
Price: 2500 Lekë
titleToAlt
Në vëllimin e parë janë paraqitur veshjet popullore të shtatë rretheve (sipas ndarjes administrative e pranishme më 1990 e më parë): Sarandë,Delvinë,Gjirokastër ,Tepelenë,Vlorë,Berat,Fier,Mallakastër dhe Lushnje.
Price: 5000 Lekë
titleToAlt
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Dritare 2018
Gjuha jonë një nga më të moçmet në Europë, pra kjo pasuri që e kanë trashëguar shqiptarët me bekim prej Naimit, ne ja japim si pasuri e larmi njerëzimit. Naimi, duke shpëtuar shqipet ka shpëtuar një pasuri të rallë që është e rëndësishme për kulturën botërore “Gjuhë gjeniale” Robert d’Angeli. Naimi thoshte se shqipja është “gjuhë perëndie”
Price: 700 Lekë
titleToAlt
Botimi i volumit të parë të “Atlasit të Florës së Shqipërisë” përfaqëson librin e parë të këtij lloji, që pason atë të veprës katërvolumshe të “Florës së Shqipërisë”, të “Dendroflorës së Shqipërisë”, të disa florave rajonale, të “Udhëheqësit Fushor të Florës së Shqipërisë” dhe së fundi të “Excursion Flora ofAlbania”. Kjo vepër përbën një domosdoshmëri në studimet e thelluara në “Florën e Shqipërisë” dhe që do të kontribuojë në studimet e tjera në fushën e pyjeve, kullotave, bimëve aromatike e mjekësore, farmaceutikës, leksikografisë etj. Në këtë volum janë përfshirë rreth 1700 specie bimësh spontane dhe të kultivuara që njihen deri tani në Shqipëri, të përshkruara në veprën “Flora e Shqipërisë” (1988-2000) si edhe shumë bimë të reja të gjetura vitet e fundit nga botanistë shqiptarë dhe të huaj dhe të pasqyruara në vcprën “Excursion Flora of Albania”. Libri përbëhet nga rreth 948 faqe, ku pjesën kryesore dhe themelore e përbëjnë hartat e shpërndarjes së çdo specieje, të shoqëruara me listat e vendndodhjeve konkrete ku janë gjetur bimët që nga viti 1935 dhe deri në ditët e sotme. Të dhënat janë nxjerrë nga ekzemplarët bimorë të “Herbarit Kombëtar” dhe nga rreth 120 000 të dhëna në data base-in e programit Excel ku përfshihen gjithashtu të dhëna nga botimet e shumta mbi “Florën e Shqipërisë” të botanistëve shqiptarë dhe të huaj.
Price: 3000 Lekë
titleToAlt
“Libri synon t’i vijë në ndihmë punonjësve dhe specialistëve të cilët kanë të bëjnë me hortikulturën, por edhe dashamirëve dhe studentëve të saj, profesionistëve të fushave të tjera; dijet në këtë veprimtari bëjnë pjesë në praktikat mbarënjerëzore. Hortikultura përfshin një fushë të gjerë, që përmbledh një mori lloje bimësh. Me qëllim përbashkësie më të plotë të lëndës së shtjelluar, i kushtuam më shumë vëmendje llojeve bimore, që kanë zënë vend pothuaj të përhershëm në jetën e qytetarit shqiptar. Në mes bimëve të përdorura për ushqim dhe atyre me natyrë zbukuruese, theksi është vënë në të parat, duke paraqitur edhe disa lloje bimësh jo aq të përhapura në Shqipëri...”- Autorët.
Price: 2000 Lekë
 
All rights reserved. © 2015 Library Albania