titleToAlt
Satira 2" përfshin dy poemat satirike "Gomari i Babatasit" dhe "Visku i Babatasit", të cilat qëndrojnë se bashku, sepse "Viskun...", që e pa dritën e botimit vetëm pas viteve '90, Fishta e konsideronte si pjesën e dytë të "Gomarit...". Të dy poemat, vlerësuar prej studiuesve seriozë të letërsise, përbejne kulmin e satirës kombëtare; në terësine krijuese të autorit, ato shfaqin një tjetër përmasë, te paarritur deri sot, një model per t'u studiuar, mbase edhe një shkollë për t'u ndjekur.
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Në "Publicistika 1" janë përfshire vetëm shkrimet e botuara në revistën "Hylli i Dritës", të themeluar prej Fishtës dhe drejtuar për rreth 30 vjet prej tij; nuk janë perfshirë në kete vëllim katër shkrime të gjata, me së shumti për arsye paraqitjeje të librit. Ato gjenden në vëllimin vijues nëkapitullin "Trajtesa, shënime udhtimi, polemika".
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Në "Drama 2" janë përfshire tri veprat agjiografike të autorit, dy melodrama: "Françesku i Asizit" e "Luigji Gonzaga" si dhe nje poemë: "Shna Ndoi i Padovës". Të vëna në skena teatrore të kohës dhe të interpretuara me raste përvjetorësh, ato jetë-shkrime dramatike shenjtorësh, dëshmojnë gjithashtu ndihmesën e shtuar të Fishtës si themelues i teatrit kombëtar shqiptar, një dimension tjetër i panjohur dhe i pavlerësuar deri tani.
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
"Drama 1" përfshin shtatë prej dhjetë pjesëve dramatike të autorit: "Juda Makabe", "Jerina", "Shqiptari i qytetnum", "Shqiptarja e qytetnume", "Uliksit", "Ifigjinia" dhe "Hajria" (vepër e papërfunduar).
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Vëllimi i katërt, "Epika" përfshin epopene e mirënjohur "Lahuta e Malcis", dhe poemën e pambaruar "Mojs Golemi", që evokon epokën e Skënderbeut. "Lahuta...", padyshim kryevepra letrare e autorit dhe e letërsisë shqiptare të gjysmës së parë të shekullit njëzet, gjithashtu, është botuar si vepër e plotë në vitin 1937, por bleni i parë i saj "Marash Uci" u botua që me 1904-5.
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Ky vëllim i tretë përmban poezitë e përkthyera nga autori, që vijnë për herë të parë në një përmbledhje më vete. Të përkthyera e të publikuara në një hark kohor prej katër dekadash, duke filluar nga viti 1909 ("Pika Voese") redaksia i ka grupuar ato në këtë vëllim, i cili përmbyll Liriken e poetit, por shpalos, gjithashtu, lidhjen e pandërprerë të tij me letërsine botërore.
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Vëllimi i dytë i lirikave të autorit përmban poezitë origjinale të vëllimit "Vallja e Parrizit" dhe melodramën "Barinjtë e Betlehemit", të cilat i bashkon përmbajtja religjioze. Përbashkuar motivet fetare me ato patriotike, ky vëllim ofron ate që vetë poeti e frati shembullor, gjithashtu, i pat zgjidhur që në krye të herës, sipas devizës "Fe e Atdhe" të Urdhrit të Françeskanëve Shqiptarë.
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
Vepra e plotë e Gjergj Fishtës hapet me Lirikën e tij, me vëllimin "Mrizi i Zanave", i botuar për herë te parë me 1913, por i plotësuar e i pasuruar nga njeri botim në tjetrin (1924, 1931, 1941), i cili përmban poezinë lirike më të lexuar e njëherësh më të vlerësuar në korpusin e gjerë të veprës së autorit.
Price: 1500 Lekë
titleToAlt
At Gjergj Fishta njihet pak si prozator, dhe ky botim i përgatitur nga Prof. Dr. Persida Asllani sjell përmasën e këtij kolosi të kulturës kombëtare si prozator. Në vëllimin e parë janë përfshirë të gjitha krijimet që nga viti 1899 deri 1922.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
At Gjergj Fishta njihet pak si prozator, dhe ky botim i përgatitur nga Prof. Dr. Persida Asllani sjell përmasën e këtij kolosi të kulturës kombëtare si prozator. Në vëllimin e II janë përfshirë të gjitha krijimet që nga viti 1923 deri në vitin1940.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Kulminacioni poetik i At Gjergj Fishtës është “Mrizi i Zanavet”. Ky është botimi IX, origjinal që vjen nga Botimet Françeskane për të gjithë ata që duan të shijojnë magjinë poetike fishtiane.
Price: 400 Lekë
titleToAlt
Fuqia e lirikës së tij mbetet përgjithnjë në emocionalitetin e veçantë, në elementaritetin e figurës, në gjuhën shqipe krejt të veçantë, që mund të quhet gjuhë e Fishtës. Ajo fuqi vullkanike, që derdhet në vargje, ai rebelim që lirikën e kthen në kryengritje, janë karakteristikat e para të lirikës së tij atdhetare, fetare apo personale te “Vallja e Parrizit”.
Price: 400 Lekë
titleToAlt
“Dramatika” e Gjergj Fishtës është botimi më i plotë dhe më me peshë që i përcillet lexuesve nga Botimet Françeskane. Ky botim me dy vëllime është përgatitur nën kujdesin e redaktorit At Viktor Volaj. E gjithë drama e tij vjen sipas teksteve autentike që ka botuar autori para viteve '40. Në vëllimin e dytë janë përfshirë: "Shqyptarja e gjyqtetnueme", "Barit e Betlemit", "Shna Ndou i Padues", "Ngadhnia e fesë e virtyteve permi idhujtri e vese", "Blegtorët e Betlehemit" dhe "Hajria".
Price: 600 Lekë
titleToAlt
“Dramatika” e Gjergj Fishtës është botimi më i plotë dhe më me peshë që i përcillet lexuesve nga Botimet Françeskane. Ky botim me dy vëllime është përgatitur nën kujdesin e redaktorit At Viktor Volaj. E gjithë drama e tij vjen sipas teksteve autentike që ka botuar autori para viteve '40. Në vëllimin e parë janë përfshirë: "Juda Makabe", "Shqyptari i gjytetnuem", "Sh. Luigj Gonzaga", "Sh'Françesku i Asizit", "Odisea", dhe "Ifigenija n'Aulli".
Price: 600 Lekë
titleToAlt
Price: 500 Lekë
titleToAlt
Kjo vepër është një himn për bukurinë e për dashurinë në botën shqiptare, që mbështetet në një figuracion lirik (personazhet janë lule) dhe në një moralitet shqiptar të këngës ku dashuria këndohet vetëm nëpërmjet bukurisë. Vepra ka dhe një ton polemizues, sepse ishte shkruar për të përmbysur tezën e shfaqur serbe, se shqiptarët nuk dijnë ti këndojnë dashurisë pa fyerje. Fishta provon të kundërtën me veprën e vet.
Price: 500 Lekë
titleToAlt
"Gomari i Babatasit", u botua në situatë që përkonte me beteja të ashpra politike rreth formës që do të merrte organizimi i ardhshëm shtetëror. Kritika fishtjane me ashpërsinë e saj, që nuk fal askënd, lëshoi mbi kokat e deputetëve, ministrave, gjithfarë zyrtarëve të kohës, talljen, fyerjen, sharjen, nëmën e mallkimin, ironinë, sarkazmën, satirën. Për këto dhe shumë arsye të tjera, vlerat e këtij libri janë të shumëfishuara edhe në ditët tona.
Price: 600 Lekë
titleToAlt
Më 1902 Fishta ishte dërguar në një fshat të vogël për të zëvendësuar përkohësisht famullitarin vendor. Atje u njoh e u miqësua me fshatarin e moshuar Marash Uci (vd. 1914) nga Hoti, të cilin do ta përjetësonte më vonë në vargje. Në mbrëmjet që i kalonin së bashku Marash Uci i rrëfente priftit djalosh për betejat heroike midis malësorëve shqiptarë dhe malazezë, në veçanti për betejën e famshme në urën e Rrzhanicës, ku Marash Uci kishte marrë pjesë vetë. Pjesët e para të “Lahuta e malcís”, me titullin “Te ura e Rrzhanicës”, u botuan në Zadar më 1905 e 1907, e u ribotuan më pas të zgjeruara më 1912, 1923, 1931 dhe 1933. Botimi përfundimtar i veprës në tridhjetë këngë u paraqit në Shkodër më 1937 në kremtim të njëzet e pesë vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë. Me gjithë suksesin e “Lahuta e malcís” dhe personalitetit të shquar të autorit, kjo vepër dhe të tjera të Gjergj Fishtës u ndaluan pas Luftës së Dytë Botërore kur komunistët erdhën në pushtet. Megjithatë, kjo poemë epike, e ribotuar në Romë më 1958, në Lubjanë më 1990 dhe në Romë më 1991, gjendet edhe në përkthime në gjermanisht dhe italisht. Shumica e këngëve trajton heroizmin e malcorëve, sepse edhe vet vepra lidhet me një periudhë historike duke filluar nga ngjarjet e mëdha te Lidhjes se Prizrenit, kur mbahet Kongresi i Londrës e deri në kohën kur copëtohen tokat shqiptare. Këtu përshkruhen edhe luftërat e popullit shqiptar kundër Perandorisë Osmane gjithashtu edhe lufta kundër shteteve fqinje të cilat tanimë veç kishin marrë disa pjesë të tokave shqiptare, konkretisht Mali i Zi dhe Serbia.
Price: 800 Lekë
titleToAlt
Dramatika e Gjergj Fishtës është botimi më i plotë dhe më me peshë që i përcillet lexuesve nga Botimet Françeskane. Ky botim me është përgatitur nën kujdesin e redaktorit At Viktor Volaj. E gjithë drama e tij vjen sipas teksteve autentike që ka botuar autori para viteve '40. Në vëllimin e parë janë përfshirë: "Juda Makabe", "Shqyptari i gjytetnuem", "Sh. Luigj Gonzaga", "Sh'Françesku i Asizit", "Odisea", dhe "Ifigenija n'Aulli".
Price: 600 Lekë
titleToAlt
“Lahuta e Malsisë” konsiderohet si kryevepra e Át Gjergj Fishtës të cilën autori filloi ta shkruante nga vitit 1905 duke e përfunduar në vitin 1937. Më 1902 Fishta ishte dërguar në një fshat të vogël për të zëvendësuar përkohësisht famullitarin vendor. Atje u njoh e u miqësua me fshatarin e moshuar Marash Uci (vd. 1914) nga Hoti, të cilin do ta përjetësonte më vonë në vargje. Në mbrëmjet që i kalonin së bashku Marash Uëci i rrëfente priftit djalosh për betejat heroike midis malësorëve shqiptarë dhe malazezë, në veçanti për betejën e famshme në urën e Rrzhanicës, ku Marash Uci kishte marrë pjesë vetë. Pjesët e para të “Lahuta e malsisë”, me titullin “Te ura e Rrzhanicës”, u botuan në Zadar më 1905 e 1907, e u ribotuan më pas të zgjeruara më 1912, 1923, 1931 dhe 1933. Botimi përfundimtar i veprës në tridhjetë këngë u paraqit në Shkodër më 1937 në kremtim të njëzet e pesë vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë. Me gjithë suksesin e “Lahuta e malsisë” dhe personalitetit të shquar të autorit, kjo vepër dhe të tjera të Gjergj Fishtës u ndaluan pas Luftës së Dytë Botërore kur komunistët erdhën në pushtet. Megjithatë, kjo poemë epike, e ribotuar në Romë më 1958, në Lubjanë më 1990 dhe në Romë më 1991, gjendet edhe në përkthime në gjermanisht dhe italisht. Shumica e këngëve trajtojnë heroizmin e malsorëve, sepse edhe vet vepra lidhet me një periudhë historike duke filluar nga ngjarjet e mëdha te Lidhjes se Prizrenit, kur mbahet Kongresi i Londrës e deri në kohën kur copëtohen tokat shqiptare. Këtu përshkruhen edhe luftërat e popullit shqiptar kundër Perandorisë Osmane gjithashtu edhe lufta kundër shteteve fqinje të cilat tanimë veç kishin marrë disa pjesë të tokave shqiptare, konkretisht Mali i Zi dhe Serbia.
Price: 1000 Lekë
All rights reserved. © 2015 Library Albania