Faqja e autorit

Amik Kasoruho


Amik Kasoruho (Tiranë,20 nendor 1932 - Tiranë, 4maj 2014). Shkrimtar dhe përkthyes i mirënjohur shqiptar.
Jeta
Amik Kasoruho lindi në vitin 1932 në Tiranë. Ishte vetëm 17 vjeç kur u arrestua nën akuzën për agjitacion dhe propagandë dhe u dënua me 10 vjet heqje lirie. Pasi doli nga burgu jetoi në Kavajë në periudhën 1956-1962. Më tej u dëbua familjarisht në Gosë, ku jetoi për gati 30 vjet, deri në vitin 1990.Nga 1956-1960 punoi si punëtor krahu në Elbasan, Lushnjë, Kavajë, më pas si punëtor ndërtimi në Gosë, gjeometër, si teknik ndërtimi në NSHN Durrës.Pas rrëzimit të diktaturës largohet drejt Italisë, ku qëndroi deri në vitin 2009. Në këtë periudhë u mor me publicistikë, përkthime dhe shkrimtari.Vdekja e tij erdhi pas një sëmundje në mushkëri.
Krijimtaria
Më së shumti krijimtaria e tij u fokusua në fushën e përkthimit dhe të publicistikës. Ka sjellë në shqip mbi 60 vepra të autorëve të huaj dhe ka përkthyer mbi 10 autorë shqiptarë në gjuhë të huaj.
Vepra të tij
• “Një ankth gjysmëshekullor” (1997)
• “Çmimi i një ëndrre” botuar në Itali (2000)
• “Midis qiellit dhe burgut”
• “Ikje nga trilli i perëndive” (Roman autobiografik)
• “Pa mëri - Publicistika e jetës sime” (2013), (Përfshihen shkrime dhe intervista të autorit, botuar në shtypin shqiptar.
Përkthime
Amik Kasoruho ka përkthyer në shqip vepra nga Pirandello, Isabel Allende, Harold Robbins, Patrick O’Brian, John Selby etj. Një ndër përkthimet e tij të fundit ishte edhe "Revolta e Atlasit" e shkrimtares dhe filozofes së mirënjohur amerikane Ayn Rand.
Cmime dhe dekorata
Fitues i çmimit special të jurisë në konkursin Eks & Tra për shkrimtaret emigrantë në vitin 1999.
Në vitin 2000 ka marrë çmimin “Civitas – Arberia 2000 Calabria” për mirëmbajtjen e revistës italo-shqiptare të arbëresheve “Katundi Ynë”.
Kasoruho është dekoruar nga Presidenti i Republikës me titullin “Nderi i Kombit”.

Shiko librat e autorit

titleToAlt
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1100 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 750 Lekë
Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania